ТАЧКА О ЈЕЗИКУ / Стојан БОГДАНОВИЋ

Поводом Текста Мирослава Тодоровића  

        Има од св. Саве на овамо већи број текстова са озбиљним промишљањима о нашем језику. Ових дана се појавио и један такав са великим емотивним набојем познатог песника Мирослава Тодоровића. У њему се аутор залаже за чистоту језика наводећи разне примере загађивања нашег лепог српског језика. Као главни кривци у загађивању језика означени су телевизија и политичари. То наравно није спорно. Може се рећи да је улога телевизије у формирању језика огромна и незаменљива, а већина српских политичара су потпуно неписмени и са жалошћу се може устврдити да је то у сагласности са (не)писменошћу српскога народа. О томе постоје званични подаци који су познати српским властима. Али и власт је према народу.

       Но, вратимо се почецима српскога језика. Српски језик су Срби доправљали вековима. Не може се са сигурношћу рећи ко га је и када направио, јер је језик народни, није га правио појединац, хоћу рећи неформални, жив и он се са народом мења и усавршава. Споменимо да писмо нашег језика носи назив ћирилица, прецизније би било српска ћирилица, јер и Руси имају своју ћирилицу и Бугари своју… А знано је и да је у имену тога писма из захвалности уграђено име великог просветитеља св. Ћирила, који није био Србин, а знаци писма су позајмљени. Да те позајмице коју до данас нисмо вратили није било ми бисмо били још неписменији. Дакле, без позајмица се не може. А како наћи меру? Е, то је врло тешко питање.

       На језик утиче много чинилаца, а пре свега моћ народа, која зависи од нивоа културе. При томе под културом не подразумевам језик, религију и уметност како је уобичајено у конзерватвним круговима. У културу спада сва делатност целокупнога човечанства, па наравно и техничка култура, спортска култура,… и неизоставно преношење појмова из једне културе у другу по најмоћнијој методи по аналогији, по њој је Господ створио човека, по обличју својему. Са преношењем појмова природно се из културе у културу селе и њихови називи.

        Мора се рећи да из моћи народа излази моћ истраживања, моћ стварања разних добара, моћ стварања науке , моћ примењивања научних и других кутурних достигнућа… а са друге стране то све представља културу тога народа. Ето и то постоји. И та култура народа се изражава на неком језику, на језику тога народа. Утицај културе на културу, и некултура је нека култура, није нека нова ствар, само се убрзавањем комуникација убрзава и утицај културе. То морамо рећи јесу достигнућа цивилизацијска, у најширем смислу.

        Позната су настојања Рејмона Кеноа да француска књижевност пређе на народни језик. Двојност постоји и у грчком језику, где је држава и сав званични грчки свет до скора употребљавао један језик а народ је употребљавао своју димотику. Но коначно народ је победио тако да сада грчки народ  и званично општи са својом државом на свом језику. Има још таквих примера. У овој тачки за сада толико.

ЛеЗ 0004683 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

КОМПАС, Да Баш Он

СУРБИТА(р)

Прототип слободне и бескрајне енциклопедије "Заветина"

(Шк)Арт

Књижевни живот и смрт

ЗАВЕТИНЕ Press

Лист против разних саблазни

УКАЗИВАЊА

ДНЕВНИК ПИСЦА. - Портал Великих претеча - Сазвежђе З

МЕЂУПРОСТОР

dans l'espace entre, пространство между, utrymme mellan, ruang di antara , plass i mellom , espaço entre elas, spaco en inter, Zwischenraum

KOGITO KLUB - сито и решето

ПОРТАЛ ВЕЛИКИХ ПРЕТЕЧА │Портал Сазвежђе З

ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ.Српски лист

Фењер у тами или Алајбегова слама

Најважније о Белатукадрузу (алиас М. Лукићу, 1950. - )

Дошао мечки на рупу. - Портал Сазвежђе З

КОРЊАЧА

Кључ за одкључавање зарђалих...

ПРЕПЕВИ

Портал Сазвежђе З

ПРВА СРПСКА РЕНЕСАНСА

"Сузовци", лист, (покренут у) пролеће 2007.

ТРЕЋА СРПСКА РЕНЕСАНСА

Магазин Севераца

ВРЗИНО КОЛО

Магазин ФАНИКА

КАТАЛОГ ОСУЈЕЋЕНОГ ПЕСНИКА

КАРНЕВАЛ КРАЈ ШУМСКЕ РЕКЕ

Путеви Србије

Водич за (непо)колебљиве и радознале духом

ПРУГА

„железничка линија 45. упоредника“: Бордо-Лион-Милано-Загреб-Београд- Пожаревац - Мишљеновац - Кучево - прелаз преко Дунава на Ђердапу – Крајова – Одеса

САЛАШИ СЕВЕРАЦА

Капија Звижда

РЕНЕСАНСА

Српска ренесанса

ОПАЛО ЛИШЋЕ

Песме отпале из антологије "Несебичан музеј"

ПЕЛАЗГИОН

Концентрични кругови

КОЛО

ЗАВЕТИНА. Група визионара.Пријатељи

ЧАСОПИСИ који више не излазе

"Људи месечеве светлости" - online

ЧАРДАКЛИЈА

Подрум Виноградара

ДАБА ШОН

КОМПАС, Да Баш Он

Србија "ИЗМЕЂУ"

ИЗМЕЂУ БЕЛОГ И ШАРЕНОГ ТИМА : Вести из отаџбине и расејања

АРХИВ КЊИЖАРЕ ПИСАЦА (1)

"УМЕТНОСТ МАХАГОНИЈА"- (рас)продаја књига и часописа, нових и старих, необјављених рукописа, планетарна, старинарница- антикварница на ваздушним пругама. Отворена нон-стоп. Возови на овој трансземаљској књижевној радњи не касне. Шта мислите: зашто?...

Златни Расуденац

Лист за антибирократску књижевност и критику

СУЗ оркестар Мике Аласа

Портал Сазвежђе З

САЛАШИ СЕВЕРАЦА (01)

Портал Сазвежђе З

ВАСЕЉЕНСКИ ЛИСТ

Новине Едиције Заветина

Архив

МАГАЗИН ПЕТАО

ПРОТИВОТРОВ

Фарма противотрова

Мајмунска завера

По Шкловском

<span>%d</span> bloggers like this: